Το γλωσσικό ιδίωμα των Σκοπίων


.

·

Κατ´αρχήν, στη γείτονα χώρα. που επί 1200 έτη είχε την ονομασία Βαρντάρσκακ και μ´ αυτήν συναλλασσόταν πάντοτε και όταν ήταν Επαρχία της Σερβίας και όταν είχε συμβληθή για την σύσταση της Γιουγκοσλαβίας (Βαρντάρσκα Μπανόβινα), κακώς αναγνωρίστηκε το όνομα Μακεδονία με τον ατυχή προσδιορισμό της.
Η Βαρντάρσκα, αποτελούσε ελάχιστο τμήμα της Μακεδονίας, που κατέκτησε η Σερβία, κατά την αποτίναξη του ζυγού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της το έχει ανακτήσει η Ελλάδα.
Κατά την θεμελιώδη νομική αρχή , το πολύ για το λίγο δεν θυσιάζεται ( utile per inutile non vidiatur), αλλά και την παγκόσμια νομική αρχή της προτεραιότητας, αφού, λόγου χάριν, δίπλα στο κατάστημα με τον διακριτικό τίτλο ΚΑΡΒΕΛΙ που πουλάει ψωμί, δεν επιτρέπεται να στηθή άλλη επιχείρηση με τον ίδιο διακριτικό τίτλο και με το ίδιο αντικείμενο εργασιών, μόνον η Ελλάδα δικαιούται να χρησιμοποιή το όνομα Μακεδονία.
Συνεπώς η ονομασία Μακεδονία ανήκει μόνο στην Ελλάδα και στους Έλληνες, που την χρησιμοποιούν επί τριάντα αιώνες τουλάχιστον και όχι και στους Σκοπιανούς, που ίσως την χρησιμοποιούν μετά το πραξικόπημα του Τίτο να ενεργήση αντίθετα από τις ιστορικές αλήθειες, αντίθετα από το διεθνές δίκαιο και αντίθετα από την αρχή της προτεραιότητας, αυθαίρετα και καταχρηστικά, μετά το 1944 και κάτω από τις συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες και κατακραυγές της Ελλάδος.
Αξίζει να σημειωθή ότι κατά την απογραφή του πληθυσμού της Σερβίας, επαρχία της οποίας υπήρξε η Βαρντάρσκα, το έτος 1921, αλλά και κατά την απογραφή, που έγινε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, επί Σουλτάνου Abdul Hamid II, (1886- 1909), ούτε ένας δεν είχε απογραφεί ως Μακεδόνας κι ούτε ένας δεν είχε βρεθεί να δηλώνει ότι ομιλεί μακεδονική γλώσσα.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός, κατά το οποίο, ο Χίτλερ, επτά μήνες πριν πεθάνει, με την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 1452 / 5 Σεπτεμβρίου 1944 απόρρητη επιστολή του, είχε παραγγείλει τη μεθόδευση της συστάσεως προτεκτοράτου της Γερμανίας, στο χώρο της Βαρντάρσκα, όπως την ονειρευόταν, με την ονομασία «Μακεδονία», που ως κομβικό κέντρο, υποχείριο της Γερμανίας, θα μπορούσε να εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντά της.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι εκείνη τη χρονική περίοδο, που ο Χίτλερ στη θέση της Βαρντάρσκα είχε προτείνει τη δημιουργία προτεκτοράτου της Γερμανίας, με την ονομασία Μακεδονία, ο Βασιλιάς της Σερβίας, μολονότι ανίσχυρος, γνωρίζοντας την πραγματική σύνθεση του λαού της περιοχής, όπως αυτή εξελίχθηκε, επί πλέον δε, και το αληθές που απέδειξε η απογραφή των κατοίκων της Σερβίας, που έγινε το έτος 1921, αλλά και η απογραφή που έγινε επί Αβδούλ Χαμίντ κατα την οποία, όπως αναφέρεται και παραπάνω, κανείς δεν είχε βρεθεί στο χώρο της Σερβίας, που να δηλώνει ότι είναι Μακεδόνας ή που να δηλώνει ότι ομιλεί μακεδονική γλώσσα, διεφώνησε έντονα, με τη βάσιμη δικαιολογία ότι οι κάτοικοι στο χώρο της Βαρντάρσκα δεν είναι Μακεδόνες,
Μολαταύτα ο Σέρβος εθνικιστής Ντράζα Μηχαήλοβιτς, αποβλέποντας σε πολιτικά και εδαφικά οφέλη, παρέβλεψε την αλήθεια της διαπιστώσεως αυτής, συμβιβάστηκε και υιοθέτησε την παραγγελία του Χίτλερ, αδιαφόρως αρχών του και καταγωγής των κατοίκων, όπως είχε πει χαρακτηριστικά και άρχισε έκτοτε, να καλλιεργεί την ιδέα αυτή προς την αναληθή της κατεύθυνση.

Για ό,τι αφορά το γλωσσικό ιδίωμα που τους αναγνωρίστηκε ως δήθεν μακεδονική γλώσσα
Παραθέτω τα ακόλουθα:
Σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, στίς παραμεθόριες περιοχές τους, ομιλούν ένα γλωσσικό ιδίωμα που περιέχει στοιχεία των γλωσσών των γειτνιαζόντων χωρών, που λέγεται γλωσσικό ιδίωμα των παραμεθορίων.
Ενδεικτικά, όπως συμβαίνει στις χώρες:
Φινλανδία – Σουηδία, Γαλλία- Γερμανία, Αυστρία – Κροατία , Ουγγαρία – Σλοβενία,
Γερμανία – Πολωνία, Ιταλία – Ελβετία, Ελλάδα – Βαρντάρσκα- Ελλάδα – Βουλγαρία,
Ιταλία -;Αυστρία, Ρουάντα – Τανζανία ( Σουαχίλι) κλπ, με χαρακτηριστικότερη αναφορά στις νότιες περιοχές της Φινλανδίας, όπου οι κάτοικοι ομιλούν μόνον την Σουηδική γλώσσα και καθόλου την Φινλανδική, όπως αντίστοιχα υπάρχουν περιοχές της Σουηδίας, που όταν ακούς τους κατοίκους να ομιλούν νομίζεις ότι βρίσκεσαι στη Δανία.
Κατά την γλωσσοκεντρική προπαγάνδα, στη γλώσσα βασίζεται η διεκδίκηση εδαφών.
Έτσι, αποβλέποντας η Βουλγαρία στη Μακεδονία, έρριξε το βάρος της προπαγάνδας της στόν εμπλουτισμό του γλωσσικού ιδιώματος των παραμεθορίων, της ευρισκομένης σε παλινδρόμηση και αναζήτηση εθνικού προσανατολισμού Βαρντάρσκα, με πληθώρα βουλγαρικών γλωσσικών στοιχείων, σε σημείο που σήμερα οι Βούλγαροι θεωρούν ότι το ογδόντα τοις εκατό τουλάχιστον του γλωσσικών στοιχείων του ομιλουμένου γλωσσικού ιδίωματος της Βαρντάρσκα, είναι Βουλγαρικά.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω τις βουλγαρικές και τις σκοπιανές αντιδράσεις μετά από την διαβόητη συμφωνία τών Πρεσπών:
Ενώ ακόμη δεν είχαν κοπάσει οι πανηγυρισμοί των Σκοπίων, διότι απέσπασαν το όνομα «Μακεδονία» με ατυχή επιθετικό προσδιορισμό, «μακεδονική εθνικότητα» και «μακεδονική γλώσσα», οι αντιδράσεις και αμφισβητήσεις των ιδίων των Σκοπιανών και της γειτονικής Βουλγαρίας, ήρθαν να αναχαιτίσουν τον ενθουσιασμό τους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσωφ, με τον οποίο, εν μέρει συντάσσομαι, θεωρώντας αληθείς και ιστορικά αποδεδειγμένες τις βουλγαρικές απόψεις και για να μην εμποδίσει την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, προς το ΝΑΤΟ και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβάλλοντας σχετικό veto, αξίωσε να θέσει όρους, για ό,τι αφορά την «εθνικότητα» και το «ομιλούμενο γλωσσικό ιδίωμα» των Σκοπιανών, σε σχέση με αυτά που ώρισε η Συμφωνία των Πρεσπών.
Σχετικά, ο ελληνικός Τύπος ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, μετά την 15 Μαΐου 2022:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, μεταξύ των άλλων, αξίωσε, το γλωσσικό ιδίωμα των παραμεθορίων, που ομιλείται στα Σκόπια, να παύση να αποκαλείται «μακεδονική γλώσσα». διότι δεν έχει καμμιά σχέση με την Μακεδονία», διευκρινίζοντας ότι αποτελεί διάλεκτο της βουλγαρικής.
Υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσωφ, στις 23 Δεκεμβρίου 2018, είχε δηλώσει: τι συμφωνία είναι αυτή που κάνανε; αφού δεν υπάρχει Βόρεια Μακεδονία και αναφερόμενος στο γλωσσικό ιδίωμα, που ομιλούν στά Σκόπια, και στην εθνικότητα, είπε: πού βρήκαν μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνικότητα και την έδωσαν;
Όπως αναλύεται και παραπάνω η Βουλγαρία, γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι στη Μακεδονία η κυρίως ομιλούμενη γλώσσα, από αρχαιοτάτων χρόνων και μέχρι σήμερα, ήταν πάντοτε η ελληνική και την αναφορά στη Μακεδονία πάντοτε την απέφευγε, ωστόσο τήν αποδεχόταν, ως αποκύημα της φαντασίας των κατοίκων, όπως ο Τίτο, πρός χαρά τους, είχε « αποκαλύψει», καθιστώντας την πολιτική τους κατεύθυνση χωροκεντρική.

Πράγματι, όπως επισημαίνεται παραπάνω, ουδέποτε υπήρξε μακεδονική γλώσσα και συνεπώς η απόδοση «μακεδονική» στό ομιλούμενο γλωσσικό ιδίωμα των Σκοπίων είναι και ψευδής και κακόβουλη και καταχρηστική, αφού είναι γνωστό και από την κοινή γνώση και από το ομιλούμενο γλωσσικό περιεχόμενο, ότι περιέχει πληθώρα βουλγαρικών γλωσσικών στοιχείων, που όλα τα χρόνια, με κάθε θυσία, επίμονα, η βουλγαρική προπαγάνδα προωθούσε και ολίγων σερβικών και ελληνικών και της γλώσσας των Ρωμά κλπ.
Με την πραγματική κατάσταση, την Βουλγαρική αυτήν αξίωση και την σχετική παραδοχή των Σκοπίων, διαψεύδεται η Συμφωνία των Πρεσπών στα βασικά σημεία της.
Και ενώ τα περί «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής εθνικότητας», που με τη λεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών, συμφώνησαν και συναποδέχθηκαν ο ηγέτης των Σκοπιανών Ζόραν Ζάεφ, με την αριστερή Ελληνική Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου και Υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αντίθετα, από τη Βουλγαρία, αυτά αμφισβητήθηκαν και διαψεύστηκαν, όπως αναφέρεται παραπάνω.
Περαιτέρω η Βουλγαρία αξίωσε να σταματήσει, στη χώρα των Σκοπίων, κάθε αναφορά σε «μακεδονική μειονότητα στο έδαφος της Βουλγαρίας», διότι, όπως υποστηρίζει και η Βουλγαρία, είναι ψευδής, ιστορικά αθεμελίωτη και κακόβουλη.
Η Βουλγαρία θεωρεί λαό βουλγαρικό τον λαό της Βαρντάρσκα.
Σημειώνω ότι η Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, Υπουργός των Εξωτερικών της Βουλγαρίας, χαρακτηρίζει το γλωσσικό ιδίωμα που ομιλείται στη χώρα των Σκοπίων «δυτική βουλγαρική διάλεκτο, με σερβικά γλωσσικά στοιχεία». Διευκρινίζει περαιτέρω, λέγοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία κατασκευασμένη γλώσσα:
«Άρχισε να γράφεται πριν 45 χρόνια και είναι βασισμένη στην δυτική βουλγαρική διάλεκτο. Άλλαξαν μόνο κάποια γραμματικά στοιχεία και πρόσθεσαν λέξεις από την σερβική γλώσσα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημειωτέον ότι η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BAS) και το Ινστιτούτο Βουλγαρικής Γλώσσης, έχει ανακοινώσει:
«Πιστεύουμε ότι η θέση των Σκοπίων είναι ψευδής, απαράδεκτη και επιζήμια για τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Η θέση της BAS παραμένει αμετάβλητη η επίσημη γλώσσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι μια γραπτή περιφερειακή μορφή της βουλγαρικής γλώσσης».
Την ίδια ώρα ο Βούλγαρος αναπληρωτής Πρωθυπουργός και υπουργός Αμύνης Κρασιμίρ Καρακατσάνωφ, επικεφαλής του συγκυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος BΜΡΟ, απέδωσε εύσημα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Ντένκο Μαλέβσκι, που πρόσφατα παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν Βούλγαροι και Σκοπιανοί ήταν «ένα». Δηλαδή λαοί με την ίδια εθνική καταγωγή.
Τελικά, μετά από τις αμετακίνητες αξιώσεις αυτές της Βουλγαρίας και τις φαινομενικές αντιδράσεις των Σκοπίων, η ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη, κάτω από τις αγαθές σχέσεις των προαναφερομένων χωρών και χωρίς veto της Βουλγαρίας, που επαληθεύουν την παραδοχή από τα Σκόπια των σταθερών βουλγαρικών θέσεων.
Για ό,τι αφορά την εθνικότητα των Σκοπιανών θα επισημάνω τα ακόλουθα, πέραν των αναφερομένων στην σχετική άποψη του Αρείου Πάγου, που ρητά δέχτηκε ότι ουδέποτε υπήρξε μακεδονικό έθνος και ούτε Μακεδονική γλώσσα, και συνεπώς καταρρίπτεται ο σχετικός ισχυρισμός των Σκοπιανών και των τυχόν συνοδοιπόρων τους και μένει μετεώρη η Συμφων,ια των Πρεσπών.
Ξεκινούμε από την αληθή αρχή ότι ουδέποτε υπήρξε οποιασδήποτε μορφής γραπτό μνημείο που να σχετίζη τους Σκοπιανούς με Μακεδόνες.
Από τότε που οι Ελληνικές πόλεις- κράτη έχουν πάψει να υπάρχουν και υπάρχει μόνον ελληνικός χώρος, πέρασαν 23-24 αιώνες, πού βρήκαν οι Σκοπιανοί στοιχεία που να τους λένε ότι έχουν μακεδονική εθνικότητα και ότι ομιλούν μακεδονική γλώσσα;
Ο λαός των Σκοπίων, όσοι δεν είναι Αλβανοί, κατά το πλείστον είναι Σλάβοι.
Όπως είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, οι Σλάβοι εμφανίστηκαν στην περιοχή το 1200 μετά Χριστόν, τότε που πόλεις / κράτη δεν υπήρχαν και στη Μακεδονία, όπως και σε όλο τον Ελληνικό χώρο επικρατούσαν οι όροι Ελλάδα, Έλληνες, έντεκα (11) αιώνες αργότερα, που βρήκαν οι Σκοπιανοί και διδάχτηκαν μακεδονική γλώσσα;
Για το σκοπούμενο, βρυκολσκιάζουν τα φαντάσματα. !!!
Χωρίς ιστορικές αποδείξεις, χωρίς λογικά στοιχεία, κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο, κόντρα στην αρχή της Προτεραιότητος, κόντρα πρός κάθε αρχή λογικής ή δικαίου ή αυτοσεβασμού, ο καθένας ότι θέλει λέγει .
Στό σημείο αυτό θα υπενθυμίσω ακόμη ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Κίρο Γκληγκόροφ, σε στιγμή κρίσεως αληθείας, στις 9 Σεπτεμβρίου 1991, είπε στό τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ότι οι κάτοικοι της Βαρντάρσκα είναι Σλάβοι και καμμιά σχεση δεν έχουν με τους Μακεδόνες και ούτε με Μακεδόνες της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ήταν Ελληνες.
Παρά τα παραπάνω αληθή. Ιστορικά και νομικά αποδεδειγμένα, στους Σκοπιανούς αναγνωρίστηκε και η ονομασία της χώρας τους ως Μακεδονία, με επιθετικό προσδιορισμό και η μακεδονική εθνικότητα και η μακεδονική γλώσσα, χωρίς επιθετικό προσδιορισμό. Δεν ξέρω γιατί,
Με τις αναγνωρίσεις αυτές, άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου.
Πλέον οι ίδιοι, οι κάτοικοι της Βαρντάρσκα, αγνόησαν τον επιθετικό προσδιορισμό.
Ο δικαστής που ανεγνώρισε το Σωματείο, ορθά ενήργησε και συνεπώς όλες οι περαιτέρω συνέπειες είναι αναμενόμενες, αρκεί να μη προσκρούουν σε νόμο και οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να πιστέψουν ό,τι θέλουν.
Γεώργιος Μαντρατζής, Δικηγόρος